Visste du att Claude Monets trädgård i Giverny är öppen fram till 1 november? Missa inte chansen att se hur konstnären levde och upplev den fantastiska trädgården och näckrosdammen med den Japanska bron.

Våren och hösten är kanske den bästa tiden att besöka Monets trädgård. Giverny ligger bara 7,5 km från Paris, på den högra stranden av floden Seine. Vi besökte Giverny mitt i juli, det var vackert, men varmt, riktigt hett, så vi uppskattade verkligen skuggan i vattenträdgården. Vi flög till Paris med Ryanair och hyrde bil på flygplatsen. Bilvägen till Giverny är också en upplevelse; små trivsamma byar med några enstaka hus, men med både boulangeri, fromagerie och café.  Vill man inte hyra bil så kan man ta tåget från Station Saint-Lazare i Paris, resan tar runt 45 minuter.
Det är inte bara trädgården som är värt ett besök, Monets hus, med rosaputsad fasad, omgiven av blommande rabatter och träd är mycket charmigt. I husets bottenvåningen finns Monets ateljé, den blå salongen och köket. I matsalen är väggar och möbler målade i olika gula nyanser.
Konstnären Claude Monet upptäckte byn när han passerade Giverny med tåg. På den här tiden stannade tåget i den lilla byn. Monet blev entusiastisk och hittade ett stort hus som han fick hyra. Han flyttade in med sina två söner, sin livskamrat Alice Hoschedé och hennes sex barn. Huset var från början en bondgård på över en hektar med en grönsaksträdgård och en fruktträdgård. 1890 blir han lycklig ägare till huset och trädgården och förvandlar bondgården till ett paradis, en trädgård som inspirerat honom till flera målningar. 
Efter Monets död förföll trädgården och huset under många år, men har nu renoverats. 1980 öppnade Monets trädgård för allmänheten och lockar många besökare.

FAKTA
Resa till Giverny:
Flyg Stockholm-Paris med Ryanair från 1 000 kronor. Tåg Köpenhamn-Paris tar 16-19 timmar. Från Gare Saint-Lazare i centrala Paris går flera tåg om dagen till Vernon (drygt 45 minuter, 120 kronor). I Vernon finns för de sista sex kilometrarna till Giverny. Det går också turistbussar direkt till byn från Paris.
Bo: Dubbelrum i mellanklass kostar från 700 kronor i Giverny. Övernatta gärna i den mysiga byn. Boka i förväg.
Äta: Satsa på någon av de tre restaurangernas menyer för 150-200 kronor. Eller ta med egen picknick.
Öppettider: Monets trädgård och hus är öppet 1 april-31 oktober, tisdag-söndag 9.30-18. Inträde 55 kronor.

Info: http://giverny.org, www.fondation-monet.com

Näckrosorna i Giverny inspirerade Monet till många målningar. Foto:giverny.org

Plan över husets trädgård och vattenträdgården. Foto:giverny.org

Mitt i juli är Monets rosa putshus nästan övertäckt av växter. Foto: privat.

Japanska bron i vattenträdgården. Foto:privat.

Matsalen är målad i olika gula nyanser. Foto:giverny.org

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *